Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

6 μήνες προθεσμία για το χαράτσι και μόνο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα κόβεται το ρεύμα!


Ευαισθησία αλα καρτ και με μεγάλη καθυστέρηση από το υπουργείο Οικονομικών!
- Τέλος στην προθεσμία των 80 ημερών για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι
- Τι λέει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή
- Ο έφορος θα αποφασίζει αν συντρέχει λόγος διακοπής του ρεύματος

Αφού χιλιάδες έλληνες έκοψαν τον λαιμό τους να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, αφού έγιναν εκατοντάδες εκκλήσεις τόσο από καταναλωτικές οργανώσεις, όσο και από πολίτες που πάσχιζαν να αποδείξουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δείξει ευαισθησία.





Με την γνωστή καθυστέρηση που υπάρχει στην Ελλάδα και μόνο αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.
Αντί από την πρώτη στιγμή να δείξει κοινωνική ευαισθησία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι εκατομμύρια νοικοκυριά βουλιάζουν στα χρέη, έρχεται τώρα να δώσει την μεγάλη παράταση για την αποπληρωμή του χαρατσιού.

Όπως λοιπόν προβλέπει τροπολογία, μόνο μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών θα κόβεται το ρεύμα σε ιδιοκτήτες που δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων.
Ουσιαστικά δηλαδή, το καθεστώς εφαρμογής του νόμου θα είναι πιο ελαστικό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης και ουσιαστικά το καθεστώς εφαρμογής του νόμου θα είναι πιο ελαστικό.

Έτσι επιβεβαιώνονται όσα έλεγε χθες η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ότι δηλαδή θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής γιατί πάνω από 500.000 δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή ορίζεται ότι:

- Αν δεν έχει καταβληθεί το τέλος 4 μήνες από την λήξη πληρωμής της δόσης, η ΔΕΗ στέλνει τα στοιχεία του οφειλέτη στο υπουργείο Οικονομικών για να τα εισπράξει και διαγράφει την οφειλή αυτή από τα αρχεία της.

- Ο έφορος της ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος θα αποφασίζει πως συντρέχουν λόγοι διακοπής του ρεύματος. Για να εκδωθεί όμως η εντολή διακοπής του ρεύματος θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Και αυτή όμως θα πρέπει και να κοινοποιηθεί στους υπόχρεους.

Αφού συμβούν όλα αυτά ο πολίτης έχει προθεσμία άλλους 2 μήνες για να κάνει ένσταση που εξετάζεται από τριμελή επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην του κοπεί το ρεύμα. Έτσι συνολικά θα περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες για να εκτελεστεί η απόφαση.

'Αλλες ρυθμίσεις:

Εξαιρείται από το τέλος ακινήτων το 17% της επιφάνειας των ενοικιαζομένων δωματίων, εφόσον όμως έχουν δηλωθεί την χρονιά εκείνη ως τουριστικά καταλύματα στον ΕΟΤ.

Εξειδικεύεται ο περιορισμός που τυπικά ίσχυε για τους πολύτεκνους, προκειμένου να πληρώσουν την χαμηλή «ταρίφα» του μισού ευρώ ανά τετραγωνικό, ως τέλος ακινήτων για τα σπίτια τους.

Της έκπτωσης αυτής θα τύχουν οι πολύτεκνοι, αλλά μόνον εάν και εφόσον, κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους:

Α) δήλωναν τα παιδιά τους ως προστατευόμενα μέλη στη φορολογική τους δήλωση επειδή τους "βαρύνουν" φορολογικά. Αν δηλαδή κάποιος έχει 6 παιδιά αλλά τα 3 εργάζονται, τότε δεν απολαμβάνει μειωμένο φόρο.

Β) το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Αν δηλαδή εργάζονται και οι δύο σύζυγοι ή βγάζουν και ένα ευρώ επιπλέον το χρόνο, φορολογούνται με την υψηλή κλίμακα υπολογισμού του τέλους ακινήτων.

Επίσης, ορίζεται ότι η βεβαίωση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών πραγματοποιείται στο όνομα του κυρίου ή επικαρπωτή με το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή άλλως στο όνομα ενός οποιουδήποτε εξ αυτών, ο οποίος δικαιούται να απαιτήσει από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες την απόδοση σ’ αυτόν του ποσοστού που τους αναλογεί.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου